„Honda“ pasiekė naują „Gineso“ pasaulio kuro sąnaudų ekonomijos rekordą

18 kovo, 2016

„Honda“ pasiekė naują „Gineso“ pasaulio kuro sąnaudų ekonomijos rekordą (GUINNESS WORLD RECORD™) : 13 498 km kelionėje per 24 ES šalis vidutiniškai suvartota 2,82 l kuro 100 kilometrų

Per 25 dienas įveikusi daugiau nei 13 498 kilometrų 24 besiribojančių ES šalių keliais, bendrovės „Honda“ komanda pasiekė naują „Gineso“ pasaulio rekordą kuro sąnaudų taupymo srityje: kelionės metu vidutinės kuro sąnaudos buvo vos 2,82 litro kuro 100 kilometrų.

„Civic Tourer“ automobilį su 1,6 l i-DTEC varikliu visą kelionę pakaitomis vairavo du „Honda“ Europos mokslinių tyrimų ir plėtros komandos nariai Fergalas McGrathas ir Julianas Warrenas, kurie priėmė šį iššūkį, ketindami dar aiškiau pademonstruoti įspūdingą „Tourer“ taupumą realiomis sąlygomis.

Įspūdingas kelionės atstumas, prilygstantis nuotoliui nuo komandos narių namų Jungtinėje Karalystėje iki Australijos, įveiktas vos devynis kartus sustojant įsipilti kuro. Neįtikėtina: vieno kuro bako pakako vidutiniškai 1500 kilometrų, o per visą kelionę kurui išleista vos 645 eurai*.

Komanda į ilgą kelionę, kurios maršrutas laikrodžio rodyklės kryptimi vingiavo per žemyną, leidosi birželio 1 d., pirmadienį, iš Alsto miesto Belgijoje. Birželio 25 d., ketvirtadienį, komanda grįžo į starto vietą, užfiksavusi neįtikėtinus kuro taupymo rodiklius, kurie daugiau nei 25 proc. geresni už oficialiai nurodomas 3,8 l 100 km „Tourer“ kuro sąnaudas.

Fergalas McGrathas pastebi: „Buvo nelengva, bet smagu. Visą sunkų darbą su kaupu atpirko pasiektas naujasis rekordas. Tai – didelės komandosrezultatas, todėl norėčiau visiems jos dalyviams padėkoti už pastangas ir paramą. Mes su Julianu galybę laiko praleidome už vairo, todėl dabar džiaugiamės galėdami kuriam laikui grįžti į savo įprastines darbo vietas.“

Oficialus „Gineso“ pasaulio rekordo pavadinimas yra „Mažiausios kuro sąnaudos kelionėje per visas 24 besiribojančias ES šalis“. Visos kelionės kuro sąnaudos matuojamos litrais 100 km bei vienu galonu kuro nuvažiuotomis myliomis.

Pagal taisykles, visos kelionės metu automobiliu privalo važiuoti tie patys du vairuotojai, todėl Fergalas McGrathas ir Julianas Warrenas, jau 18 metų kartu besidarbuojantys „Honda“ Jungtinės Karalystės mokslinių tyrimų ir plėtros padalinyje, kiekvieną dieną turėjo nuvažiuoti vidutiniškai po 600 kilometrų, užtrukdami apie 7,5 valandos.

Pagal išsamius ir griežtus reikalavimus, siekiant „Gineso“ pasaulio rekordo automobiliu turi būti kirstos visos 24 nurodytos šalys renkant įrodymus: kuro sąnaudų ir nuvažiuoto atstumo žurnalą, GPS duomenis, vaizdo įrašus, nuotraukas ir nepriklausomų liudininkų parašus. Kad būtų galima tiksliai stebėti maršrutą, kelionės trukmę ir nuvažiuotą atstumą, rekordą pasiekusiame automobilyje buvo įrengtas sekimo prietaisas, kurį pateikė automobilių parko telematikos ir pavogtų automobilių paieškos ekspertė bendrovė TRACKER, priklausanti „Tantalum Corporation“.

Taisyklėse numatoma, kad automobilis, kuriuo siekiama rekordo, turi būti visais atžvilgiais standartinis modelis, be jokių pranašumą teikiančių pakeitimų. Taip siekiama sudaryti tikroviškas važiavimo sąlygas. Ar šis reikalavimas įvykdytas, pradedant ir baigus bandymą vertino nepriklausomi ekspertai. Kuras buvo pilamas įprastinės degalinėse, kaskart pripilant pilną baką, kad nebūtų bandoma mažinti svorį. Be to, siekiant atkartoti įprastinio naudotojo patirtį, padangos buvo pripūstos rekomenduojamu slėgiu, o ratų geometrija sureguliuota pagal gamyklines specifikacijas.

11143313_806042342848888_3004433872827432088_o

Abu komandos nariai – ne profesionalūs vairuotojai, o mėgėjai, pasiryžę parodyti, kad kiekvienas gali pasiekti tokią kuro ekonomiją, jeigu tik taiko paprastą, tačiau labai veiksmingą, vairavimo techniką. Vairuotojai taikė labai logiškus metodus: kruopščiai ir protingai planavo maršrutą, važiavo sklandžiai ir nuosekliai, staiga nedidindami greičio ir nestabdydami, stengėsi iš anksto numatyti būsimas kelio sąlygas, nevežė jokio nereikalingo krovinio ir rūpinosi, kad automobilis būtų nuolat tinkamai prižiūrimas. Visos kelionės metu važiuota neviršijant leistino greičio ir atsižvelgiant į eismo sąlygas.

* Apskaičiuota pagal 2015 m. birželio mėn. JK vidutinę dyzelino kainą, nurodytą interneto svetainėje www.fleetworld.co.uk.