Lietuvis senute HONDA sieks greičiausiai apvažiuoti Australiją

26 kovo, 2019

 

Šįryt iš Gold Kosto miestelio rytinėje Australijos pakrantėje pirmosios kartos HONDA CR-V pajudėjo į 14.500 kilometrų kelionę. Šiuo automobiliu žurnalistas Vitoldas Milius sieks pagerinti Australijos žemyno perimetru besidriekiančio ilgiausio pasaulio greitkelio apvažiavimo rekordą. Vairuodamas vienas, finišą lietuvis planuoja pasiekti greičiau nei per dvi savaites.

 

„Esamas greičio rekordas nebuvo labai ambicingas – praėjusiais metais šis maršrutas vairuojant vienam buvo įveiktas per 33 dienas. Nors pirmuoju numeriu pažymėtas Australijos kelias ir vadinamas greitkeliu, tačiau dalis jo yra tiesiog žvyrkelis, jis driekiasi per mažai apgyvendintas šalies teritorijas. Siekiant rekordo, reikia atsižvelgti ir į gamtos sąlygas, dėl kurių keliai gali būti sunkiau pravažiuojami” – teigė V. Milius.

 

Kelionę žurnalistas nusprendė pradėti važiuodamas prieš laikrodžio rodyklę. V. Miliaus teigimu, tai sudėtingiausia maršruto dalis, todėl ją norisi įveikti dar jėgoms neišsekus. Australijos didmiesčiai – Adelaidė, Melburnas, Sidnėjus – lietuvio laukia paskutiniame kelionės etape.

 

Per dieną V. Milius pasiryžęs įveikti ne mažiau 1000 kilometrų. Siekdamas rekordų, lietuvis kelyje praleidžia nuo 12 iki 16 valandų. 6 valandos skiriamos miegui, valanda buities reikmėms, dar pusvalandį kasdien žurnalistas skiria bėgimui. Kelionės naujienas ir konkursus V. Milius kasdien skelbs savo Facebook paskyroje.

 

„Važiavimas rekordui ilgoje distancijoje nereiškia, jog kiekvieną akimirką spausi. Rezultatas labiausiai priklauso nuo vidinės disciplinos. Įveikti 1000 kilometrų per dieną kad ir važiuojant, pavyzdžiui, slidinėti nėra sudėtinga. Tačiau ilgoje distancijoje, važiuojant tokį atstumą kasdien, nuovargis sumuojasi” – teigė V. Milius.

 

Siekti rekordo V. Milius pasirinko 1999 metais pagamintą pirmosios kartos HONDA CR-V visureigį su keturiais varomaisiais ratais. Šį modelį lenktynininkas pasirinko dėl jo patikimumo bei paprastos eksploatacijos. Net jei automobilis sugestų, HONDA CR-V modelis itin populiarus Australijoje, nebus problemų rasti atsarginių dalių, jį itin paprasta remontuoti.

 

HONDA automobiliais V. Milius jau pagerino ne vieną važiavimo ištvermei pasaulio rekordą. 2015 metais lietuvis su nauju HONDA CR-V per 86 val. 50 minučių įveikė 5.350 km atstumą iš Paryžiaus į Dakarą. Tais pačiais metais su HONDA Civic pasiektas važiavimo iš šiauriausio Europos taško Nordkape iki piečiausio Tarifoje rekordas (55 val. 5 min, 5.950 km). Su HONDA CR-V 2014 metais taip pat pasiektas ambicingiausias ir sudėtingiausias kelionės iš Murmansko į Magadaną ir atgal rekordas (23.550 km; 17 parų, 8 valandos).

 

Į žygį aplink Australiją lietuvis nesiveža ypatingos automobilio ekipiruotės. Su savimi V. Milius turės porą atsarginių ratų, papildomą degalų talpą bei “greitosios pagalbos” rinkinį – tempimo trosą ir lipnios juostos.