Su HONDA per Europą: finišas piečiausiame Europos taške

13 rugpjūčio, 2019

 

Praėjusį sekmadienį, 7 val. ryto automobilių žurnalistas Vitoldas Milius su HONDA HR-V Sport startavo iš šiauriausio Europos taško Nordkape. Penktadienio popietę keliautojas įsitaisė piečiausią Europos tašką žyminčiame krėsle Gavdos saloje, Graikijoje. 

 

Nors startuojant Nordkape švietė saulė, termometras rodė vos 6 laipsnius šilumos. Graikijoje žurnalistą pasitiko 38 laipsnių karštis.

 

„Paskutinę atkarpą iki garsiojo Gavdos sosto įveikiau bėgte. Automobiliu jis nepasiekiamas. Takelis driekiasi per uolas, griovius ir su šlepetėm jo neįveiksi – gali prireikti ir žygeivio batų” – pasakojo V. Milius. 

 

Gavdos saloje vos keli kilometrai automobilių kelių. Salos plotas tesudaro 32 kv. kilometrus. Sala apie 50 kilometrų nutolusi nuo Kretos. Iš jos į Gavdos kelia ir automobilių keltas – tiesa, tik šiltuoju metų laikotarpiu. 

 

„Šįkart keliaudamas nesiekiau greičio rekordo, nes reikia įskaičiuoti plaukimą keltais. Tiesa, susisiekimas tarp žemyno ir Kretos – puikus. Skubant galima rinktis naktinį keltą ir jame išsimiegoti. Kelionė iki salos trunka apie 9 valandas” – teigė V. Milius.

 

Dar po valandą teko praleisti kertant sieną į Serbiją ir Makedoniją. Vasarą pasienyje eismas intensyvesnis, tad nors pasieniečiai ir dirba operatyviai, čia laukė nemažos eilės. Makedonijoje žurnalistas susidūrė ir su mūsuose jau pamirštu reiškiniu – iš krūmų greitį matuojančiais policininkais. Trumpoje kelionės atkarpoje V. Milius tokių suskaičiavo bent penkis. Kitose šalyse besislapstančių pareigūnų keliautojas nesutiko. 

 

5.400 km maršrutą V. Milius įveikė HONDA HR-V Sport miesto visureigiu. Automobilis Lietuvoje pristatytas šį pavasarį. 1.5l turbininiu 182 AG varikliu „ginkluotas” automobilis suderina sportiško važiavimo ir kasdienio praktiškumo savybes. Kelionėje – nevengiant „paspausti” – vidutinės kuro sąnaudos siekė vos 6.6l / 100 kilometrų.

 

„Pigių skrydžių laikais primiršome keliones automobiliu. Tačiau tai puikus būdas aplankyti mažiau turistines vietas ir keliauti savo tempu” – teigė ne kartą Europą kirtęs automobilių žurnalistas.

 

Keliautojas pasidžiaugė, jog kaimyninės Lenkijos keliai nuolat gerėja ir kirsti šią šalį tampa vis patogiau. Apskritai, greitkeliai visos kelionės metu buvo puikūs. Nors, pavyzdžiui, Čekijoje ar Slovakijoje keliai yra mokami, tačiau kainuoja nedaug. Vengrijoje, Graikijoje ir net Serbijoje bei Makedonijoje žurnalistas keliams neturėjo priekaištų. Todėl į tokią kelionę galimą drąsiai leistis ir per šeimos atostogas.