Ugdys motosporto žvaigždes: tikslas prasibrauti į pasaulio elitą

28 gegužės, 2020

Lietuvoje pradeda veikti pirmoji plento žiedinių motociklų motosporto mokykla vaikams. Vaikams nuo 8 metų skirta „NRC Racing School” sieks nuo mažų dienų ugdyti profesionalius motosporto lenktynininkus. Mokyklos įkūrėjas – profesionalus motociklų sporto klubas „Navas Racing Club”. Mokiniai bus mokomi specialiai vaikų ugdymui skirtas lenktyniniais „Honda NSF100” motociklais.

„Matome, jog Lietuvoje plento motociklų sportu žmonės pradeda užsiimti vyresniame amžiuje – kai jau gali įsigyti motociklą. Tai kartu ir aistra, ir hobis – tačiau norint siekti profesionalių rezultatų ir dalyvauti pasaulinio lygio varžybose, lenktynininko įgūdžius reikia ugdyti nuo mažų dienų” – teigė „NRC Racing School” įkūrėjas bei „Navas Racing Club” vadovas Linas Navickas.

Vadovo teigimu, nors aistros žiediniam motociklų sportui Lietuvoje netrūksta, bendruomenėje trūksta vaikų ir jaunimo bei kitoms autosporto šakoms įprastos amžiaus ir meistriškumo piramidės. Organizacija aktyviai bendradarbiauja su partneriais Estijoje, kur jau veikia panaši mokykla. Pavyzdys netruko duoti rezultatų – suaugę estų ar suomių lenktynininkai dalyvauja aukščiausios prabos tarptautinėse varžybose, pirmaujančiose komandose dirba kaip pilotai bandytojai. 

„Turime 10 metų ugdymo planą. Per šį laiką tikimės išugdyti 4-5 perspektyvius lenktynininkus, kurie galėtų pasukti į profesionalų sportą. Kartu su kolegomis Estijoje planuojame dalyvauti ir organizuoti tarptautinius vaikų lenktynių turnyrus” – teigė L. Navickas.

Lenktynininkai bus mokomi naudojant specialiai vaikų ugdymui sukurtais „Honda NSF100” motociklais. „Honda NSF100” varomas 99.2cc darbo tūrio vieno cilindro variklio. Motociklo galia siekia 6.2kW, maksimalus sukimo momentas – 7.4 Nm.

Motociklai buvo specialiai užsakyti mokyklai iš „Honda” gamyklos Japonijoje. Mokykla įsigijo 4 tokius motociklus. Vadovo teigimu, tai bene profesionaliausiai paruošti lenktyniniai vaikų sportui skirti motociklų modeliai. 

„Honda” siūlo plačiausią motociklų gamą, apimančią visus motociklų tipus, galios ir kainos kategorijas. Ne išimtis ir vaikams skirti motociklų modeliai – pavyzdžiui, krosiniai CRF50F ar CRF125F, nuo kurių dažnas pradeda sportininko kelionę. Džiaugiamės, kad su „Honda NSF100” galime prisidėti prie puikios iniciatyvos ir kartu kurti žiedinių motociklų sporto tradicijas Lietuvoje” – teigė „Nippon auto” komercijos direktorius Artūras Vilpišauskas.

Nors „NRC Racing School” oficialiai startavo, mokyklos veiklą kol kas riboja šalyje paskelbtas karantinas.

„Nuolat stebime situaciją ir sekame skelbiamas rekomendacijas. Tikimės, kad jau greitai galėsime pradėti visavertes vaikų treniruotes” – teigė L. Navickas.

Daugiau informacijos apie vaikų treniruotes galima gauti pateikus užklausą „Navas Racing Club” interneto svetainėje adresu: https://www.nrc.lt/lt/nrc-racing-school/